Categorieën
Ervaring

Sectorrelease 2014 is live!

In de energiesector worden jaarlijks bepaalde sector brede wijzigingen en marktafspraken gerealiseerd middels een sectorrelease. Deze wijzigingen zijn meestal het gevolg van nieuwe wet- en regelgeving en moeten in afstemming met alle marktpartijen in de Nederlandse energiesector afgestemd en live gebracht worden. De wijzigingen hebben impact op de verschillende marktpartijen maar daarnaast lopen in de sector ook automatische processen waarbij data uitgewisseld wordt, bijvoorbeeld meterstanden die van een leverancier naar een netbeheerder verstuurd dienen te worden. Aanpassingen aan deze processen moeten gecoördineerd uitgevoerd en gezamenlijk getest worden. Daarnaast moeten ook alle partijen klaar zijn met het doorvoeren van de aanpassingen alvorens deze in afstemming naar productie gebracht kunnen worden. Alleen op deze manier blijven deze marktprocessen lopen.

De afgelopen maanden is bij verschillende marktpartijen hard gewerkt aan het project Sectorrelease 2014 en in het weekend van 22 november is deze release succesvol live gegaan zowel centraal als decentraal!

Een belangrijk onderdeel van deze sectorrelease is een wijziging van de berekening van het administratieve gasverbruik van consumenten. Zij krijgen een lager verbruik toeberekend, doordat in de verbruiksberekening ten gunste van de consument aanpassingen zijn gemaakt in de basis druk en temperatuur. Daarnaast wordt de hoogteligging boven NAP van het postcode gebied van de betreffende aansluiting meegenomen in de berekening. Deze nieuwe functionaliteit zal pas op 1 januari volledig in gebruik genomen worden. Hiervoor is nog een massale data update nodig welke tussen Kerst en Oud & Nieuw plaats zal vinden. De voorbereidingen hiervoor zijn in volle gang.

L&vS is bij verschillende marktpartijen betrokken bij de succesvolle implementatie van de sectorrelease in de vorm van project- en programmamanagers.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *